Socker och sötsug!

Uppdaterad: 14 apr 2020


Socker är ett omdebatterat livsmedel. Så fort man tillsätter socker till vad som helst så blir det ju att smaka så fantastiskt bra. Det är jag den första att medge. I dagsläget finns det inga bevis på att socker är beroendeframkallande. Undersökningar visar att att det är mer ett ätbeteende som är den stora boven. Man pratar ofta om att sockret är som en belöning för hjärnan, men det är all god mat, inte bara socker. Det som man måste ta tag i är den ständiga belöningen ma vill ge sig själv. Med den följer ett högt pris.


Jag ser en skillnad i sockerberoende och sötsug. Jag kan känna själv efter lördagen (den dag i veckan som jag äter allt det där jag är sugen på) att jag på söndagen måste skärpa mig lite. Att min kropp vill ha mer sött. Men på måndagen så har det lugnat sig och det är inte lika svårt längre.


För att dämpa sötsug har jag några råd:

  1. Rör på dig. Det motiverar dig

  2. Hitta nya belöningar som tar dig bort från godispåsen

  3. Ät regelbundet för att inte skapa onödigt sug

  4. Drick mycket vatten för att inte vara hungrig

  5. Ät nötter/frön som alternativ till godis

  6. Ät protein det mättar dig

  7. Sov tillräckligt, att sova för lite triggar sötsug

Lycka till!

63 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Omelett